De voordelen van duurzame inzetbaarheid van personeel

duurzame inzetbaarheid

De voordelen van duurzame inzetbaarheid van personeel

Veel bedrijven kampen vandaag de dag met enorme personeelstekorten. Werkgevers staan dan ook te springen op personeel waardoor er meer vacatures zijn dan ooit tevoren. Om ervoor te zorgen dat huidige werknemers geen succes buiten de deur gaan zoeken,   moeten bedrijven investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Je wilt immers als werkgever dat je medewerkers gelukkig zijn en groeien binnen de organisatie. Werkgevers moeten werknemers daarom alle kansen bieden om de toekomst van de organisatie positief in te zien. De groei van werknemers moet dan ook bijvoorbeeld worden gevolgd met behulp van een clientvolgsysteem. Op deze manier kunnen veranderingen in wensen en behoeften worden gesignaleerd.

De voordelen voor de werknemer

Een duurzame inzetbaarheid kent vele voordelen voor de werknemer. Met de juiste beschikbaar gestelde middelen van de werkgever, kan de werknemer werken aan zijn of haar gezondheid. Ook kan men zich langer ontwikkelen waardoor voor hen het werk niet saai wordt. Men kan zich bezighouden met nieuwe uitdagingen en groeien in hun vak. Hierdoor blijft men met veel plezier werken bij de werkgever. Ook vergroot het hun kansen op de arbeidsmarkt, aangezien ze breed inzetbaar blijven. Medewerkers die zich blijven ontwikkelen en bijleren zijn waardevolle krachten voor elke organisatie. Een gelukkige werknemer heeft dus ook een positief effect op de organisatie.

De voordelen voor de werkgever

Uiteraard kent een duurzame inzetbaarheid van personeel ook veel voordelen voor de werkgever. Door werknemers te motiveren om zich blijvend te ontwikkelen neemt op de lange termijn de productiviteit toe. Wanneer men plezier heeft in het werk, werkt men immers vaak ook harder. Hierdoor kunnen de bedrijfsresultaten een flinke boost krijgen. Medewerkers die gezond en gemotiveerd zijn presteren immers simpelweg beter. Ook zorgt duurzame inzetbaarheid voor minder verzuim en uitval, iets dat voor elke werkgever zeer belangrijk is. Dit scheelt namelijk niet alleen in kosten, maar zorgt er ook voor dat het werk door kan gaan en de kwaliteit van dienstverlening hoog blijft.

Iedereen gelukkig en een nieuwe bron van innovatie

Over het algemeen brengt duurzame inzetbaarheid voordelen met zich mee voor de gehele organisatie. Wanneer werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen en zich prettig voelen, heeft dit een positief effect op de algehele werksfeer. Dit zorgt op zichzelf weer voor meer positiviteit, betrokkenheid en loyaliteit. Tenslotte draagt duurzame inzetbaarheid ook nog eens bij aan innovatie en vernieuwing. Doordat medewerkers zich blijven ontwikkelen brengt men nieuwe kennis en vaardigheden mee naar de organisatie. Dit kan resulteren in productvernieuwingen, een efficiëntere werkwijze of nieuwe manieren van klantbenaderingen.

 

 

 

 

Deel dit artikel